Dünya üzerinde yaşayan her birey fiziksel, genetik ve duygusal yönden farklı birçok özelliğe sahiptir. Bu farklılıklar üstünlük veya eksiklik göstergesi değil bireysel çeşitliliğin ve zenginliğin sembolüdür.
Down Sendromlu bireylerimizin bizden tek farkı +1 kromozom sayısı ile dünyaya gelmeleridir. Yani Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık değil genetik bir farklılıktan ibarettir.
Down Sendromlu özel bireylerimizin kendilerine has yetenek ve kabiliyetlerinin olduğunu ve uygun imkânlar verilmesi halinde bu yeteneklerini nasıl kullandıklarını; sağlık, spor, eğitim ve daha birçok alanda gösterdikleri üstün başarılarından görmek mümkündür. Onların da toplumdaki herkes gibi eşit şartlarda, eşit haklara sahip olduğunun, sadece kendilerine fırsat verilmesi gerektiğinin anlaşılması en büyük gayemizdir.
Farklılıkların normal kabul edilmesi gerektiğini, her bireyin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğunu, özel gereksinime ihtiyacı olan çocuklarımızın hayatlarını kolaylaştırmak ve yaşam kalitelerini artırmak için eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel yönlerden desteklenmesi gerektiğini vurgulamak ve bu konuda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek için 21 Mart “Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” olarak belirlenmiştir.
Bu anlamlı gün vesilesiyle yürekleri sonsuz ve karşılıksız sevgi dolu olan, masumiyetin, merhametin, hoşgörünün, güzelliğin ve iyiliğin timsali Down Sendromlu kardeşlerimizin sadece bir gün değil her zaman yanlarında olduğumuzu ifade ediyor, onların hayatlarını idame ettirmeleri ve ihtiyaçlarının karşılanması için hiçbir fedakârlığı esirgemeyen değerli aileleri ile birlikte sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir ömür diliyorum.
Ahmet ÜMİT
Bolu Valisi