Müdürlüğün Görevleri:
İş bölümü yapmak, yetki ve sorumlulukları tespit etmek,
Mevzuata uygun olarak dernek iş ve işlemlerinin kolaylaştırılması ve çabuklaştırılması yönünde tedbirler almak, üstlerine öneride bulunmak,
Hizmet ve personelle ilgili iyileştirici tedbirler geliştirmek, uygulamak ve üstlerine önermek,
İlçe dernekler birimleri ile koordineli çalışmak,
Dernek ve birlikler tarafından verilen beyannamelerin etkin incelenmesini sağlamak ve sonuçlarını izlemek,
Merkez ile bilgi akışına ilişkin teknolojik imkanların sağlanması ve kullanılması ile ilgili çalışmalar yapmak,
Dernek kurulması ve faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik olarak ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde bulunmak,
Dernek yöneticilerinin uygulamada karşılaştıkları sorunları belirlemek ve Başkanlığa önerilerde bulunmak,
Derneklerle ilgili il düzeyinde istatistikler tutmak ve Başkanlığa bildirmek,
Dernekler arşivini oluşturmak ve güvenliğini sağlamak,
Medeni Kanunun 115 inci maddesi uyarınca işlemleri yürütmek,
Mevzuatta verilen diğer görevler ile, valilik tarafından hizmete ilişkin verilen emir ve görevleri yerine getirmek.
Dernek İç Denetim Raporu Hakkında
02.12.2020
Sivil toplum kuruluşlarının şeffaf ve hesap verilebilir olması, iç denetim sisteminin oluşturulması ve bu sistemin etkin olarak yürütülmesi ile yakından ilişkilidir. 5253 sayılı Denekler Kanunun 9 uncu maddesinde; iç denetimin esas olduğu, derneklerin genel kurulu, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabileceği, denetim kurulları tarafından derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediği, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığı konularında denetim yapılacağı ve bu denetimlerin dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre bir yılı geçmeyen aralıklarla yapılması, denetim sonuçlarının bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunulması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Adı geçen Kanunda yer alan düzenlemeler gereğince, denetim kurulu derneğin yalnızca gelir ve giderlerini değil, tüm faaliyetlerinin mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olup olmadığını denetlemekle yükümlüdür. Denetim kurulu bu görevini dernek tüzüğünde belirtilen sürelerde yapar, ancak dernek tüzüklerinde bu süre bir yıldan daha fazla olarak belirlenemez. Dernek tüzüğünde üç ay veya altı ayda bir denetim yapılacağı ve benzeri şeklinde düzenleme yapılmışsa, denetim kurulunun bu sürelere uygun olarak denetim yapması ve yapılan her denetim sonucunda bir rapor düzenlemesi, yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunması gerekmektedir.
Derneklerde şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması ve iç denetimlerinin daha etkin yürütülmesinde derneklere tavsiye edilmek üzere “Dernek İç Denetim Raporu Örneği” hazırlanmıştır. Dernekler tarafından iç denetim raporuna istenilen soru ve bölümlerin eklenmesi veya söz konusu raporun değişik şekillerde hazırlanması tabiidir.
Derneklere tavsiye edilmek üzere hazırlanan Dernek İç Denetim Raporu Örneği Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün www.siviltoplum.gov.tr internet adresinde yayımlanmaktadır.
Bakanlığımızca yayımlanan 11/05/2009 tarihli ve 2009/45 sayılı genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgilerinize sunulur.
Dernek Denetim Kurulları İçin İç Denetim Raporu Örneği Yayınlandı. TIKLAYIN.
01.12.2020
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünden alınan 30.11.2020 tarihli ve 7607 sayılı yazıda;
Derneklerde şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması ve iç denetimlerinin daha etkin yürütülmesinde derneklere tavsiye edilmek üzere “Dernek İç Denetim Raporu Örneği” hazırlandığı, dernekler tarafından iç denetim raporuna istenilen soru ve bölümlerin eklenmesi suretiyle söz konusu raporun değişik şekillerde de hazırlanabileceği belirtilmiştir.
Genel Müdürlükçe hazırlanan Dernek İç Denetim Raporu Örneği'ni indirmek için
TIKLAYIN.