Bolu’da Öncü Kültür, Eğitim ve Öğretim Vakfı tarafından yapılan Doğa Okulları Bolu Kampusu’nün açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımı ile gerçekleştirildi.
Öncü Kültür, Eğitim ve Öğretim Vakfı tarafından Bolu Merkez Doğancı Köyü’nde yaptırılan 4 derslikli anaokulu, 13 derslikli ilkokul, 8 derslikli ortaokul ve 9 derslikli Anadolu Lisesi’nden oluşan Doğa Okulları’nın açılışı gerçekleştirildi.
Törene, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bolu Vali Vekili Mustafa Özsoy, Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Düzce Milletvekili Fevai Arslan, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.HayriÇoşkun, AK PartiBolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, Doğa Okulları Genel Müdürü Bünyamin Çelikten, Öncü Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Önder Tonyalı, daire müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Öncü Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Önder Tonyalı ve Doğa Okulları Genel Müdürü Bünyamin Çelikten birer konuşma yaprak Doğa Okullarının hedeflerinde bahsettiler ve katılımcılara geldikleri için teşekkür ettiler.
“SAĞLIKLI VE EĞİTİMLİ İNSANA İHTİYACIMIZ VAR”
Günümüzde hem tüm dünyanın, hem ülkemizin hem de bütün kurumların en büyük isteğinin iyi eğitimli bir insan olduğuna dikkat çeken Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Türkiye bu süreçten geçerken, yanlış öğrenen insanlar sayesinde ne sıkıntılar çektiğimizi 15 Temmuz sürecinde gördük. Rahmetli İzzet Baysal Babamız da sağlığa ve eğitime en büyük önemi vermiştir. Sağlıklı ve iyi eğitilmiş insanlar ülkemizin ve dünyanın geleceği olacaktır. Dünyanın zaten en büyük eksiği doğru insan yetiştirmektir. İnşallah bu okul ilimizin eğitimime ve ülkemizin eğitimine çok büyük katkıları olur” şeklinde konuştu.
“BU KAMPÜSLE İNŞALLAH EĞİTİMİMİZE YENİ BİR REKABET GELECEK”
Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, eğitim yatırımlarının son 10 yılda devlet yatırımlarında birinci sırayı aldığını kaydetti. Bakanlıklar bazında en fazla harcamanın Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğunu kaydeden Ercoşkun, “Sevgili çocuklarımızın çok iyi eğitim almasını sağlamak amacıyla ülkemizin geleceğine yatırım yapmak için çalışıyoruz. Devletimizin çok büyük hedefleri var. Diğer taraftan eğitimde rekabet çok önemli. Bu kampüsle inşallah eğitimimize yeni bir rekabet gelecek ve bu da yine eğitimimizin daha iyi yerlere gelmesine vesile olacaktır. Bu tesis çocuklarımıza, ilimize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.
“EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ EĞİTİMDEKİ KALİTEYİ YAKALAMAK OLMALIDIR”
Eğitimin beşikten mezara kadar devam eden bir süreç olduğunu belirterek sözlerine başlayan Bolu Vali Vekili Mustafa Özsoy, “Bir toplumun eğitim düzeyi, gelişmişlik düzeyinin önemli bir parçasıdır. Bugün dünyanın en gelişmiş, en güçlü, en saygın ülkeleri, eğitim ve bilimde en önde olanlarıdır. Bilgiyi en yoğun üreten, bilgi edinmenin yollarını öğreten eğitime, bugün bütün zamanlardan daha fazla ihtiyaç bulunmaktadır. Hızla değişen ve globalleşen günümüz dünyasında, eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi; başarmaya mecbur olduğumuz çok önemli hedeflerimizdendir. Geleceği güçlü, kalkınmış, mutlu bir Türkiye için geleceğimizin mimarları olarak çocuklarımızı, gençlerimizi çok iyi yetiştirmeliyiz. Bu yüzden en önemli hedefimiz eğitimdeki kaliteyi yakalamak olmalıdır. Peygamberimiz hadisinde “Eğitim Çin’de de olsa al”, “Beşikten mezara kadar eğitim” demesi çağları aşan ifadeleridir.Çağdaş bir geleceğe açılan kapının yegane anahtarının eğitim ve öğretim olduğu gerçeğinden hareketle, tüm çaba ve gayretlerimiz bu yöndedir ve bu yönde olmalıdır” ifadelerini kullandı.
BOLU’NUN EĞİTİM HARİTASINI AKTARDI
Konuşmasının devamında Bolu’daki eğitim yapısından söz eden Vali Vekili Özsoy, “ İlimiz genelinde resmi ve özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarımızda, 233 okul, v 47 bin 966 öğrencimiz ve 3 bin 335 öğretmenimizle eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam edilmektedir. İlimizde okuryazar oranı % 96,07’dir. Bolu’da okullaşma oranı; okul öncesinde ülke ortalamasının üzerinde olup, 4-5 yaş grubundaki okullaşma oranımız % 49,08, 5 yaş grubu okullaşma oranımız % 65,12’dir.İlkokul da okullaşma oranı %.92,48, Ortaokul da % 94,76’dır. Ortaöğretimde ise bu oran %95,24 olup ülke ortalamasının üzerindedir. İlimizde derslik başına düşen öğrenci sayısı 20’dir. Avrupa’da ise bu oran 24’dür. Devletimiz en ücra yurt köşelerine kadar eğitim, altyapı ve hizmetlerinin götürülmesinde büyük mesafeler kat etmektedir” dedi
“EĞİTİM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN BÜYÜK GAYRETLER GÖSTERİLİYOR”
Bolu Vali Vekili Mustafa Özsoy konuşmasının devamında Bolu’da eğitim kalitesini ve başarısını arttırmak için büyük gayretler gösterdiklerini ifade ederek, “Kamu yatırımları kapsamında Bolu’da, 2016 yılında eğitim sektöründe toplam 15 adet projeden 3’ü bitirilmiştir. Diğer projeler ise devam etmektedir. İlimizde,2017 yılı Devlet Yatırım programına da 13 adet proje teklifi yapılmıştır” şeklinde konuştu.
İZZET BAYSAL’I ÖRNEK GÖSTERDİ
“Büyük insanlar, öldükten sonra bile insana yönelik hizmet ve icraatlarına devam edebilen insanlardır” diyerek İzzet Baysal’ı işaret eden Vali Vekili Özsoy, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Kurduğu vakıf aracılığıyla değeri 440 milyon TL’yi bulan bağışlarıyla ilimize çoğunluğu eğitim olmak üzere 140 eser kazandırarak hizmetine devam etmektedir. Bolumuzun ve ülkemizin büyük insanı Merhum İzzet Baysal’ı huzurunuzda rahmet ve saygıyla anıyoruz.”
En iyi yatırım eğitime yapılan yatırımdır. Bolu ilinde de memnuniyetle ifade edebilirim ki, eğitim alanındaki faaliyetleri destekleyen ve teşvik eden devletimizin yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarımız, hayırseverlerimiz, iş adamlarımız ve diğer kuruluşlar eğitim alanındaki bu mücadelemize büyük katkılar sağlamaktadır.Bugün burada bunun en güzel örneklerinden birinin açılışını gerçekleştireceğiz. 1998-1999 yıllarında, Öncü Eğitim Kurumları ile Düzce’de eğitim hizmetine başlayan, 2003 yılında Öncü Kültür, Eğitim ve Öğretim Vakfı adı altında eğitim öğretim gerçekleştirmek amacıyla kurulan vakıf, ilimiz eğitimine de 4 derslikli anaokulu, 13 derslikli ilkokul, 8 derslikli ortaokul ve 9 derslikli Anadolu Lisesi’nden oluşan bir kampüs kazandırmıştır. Doğa Okulları Bolu kampüsünü ilimize kazandıran başta Öncü Kültür, Eğitim ve Öğretim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Önder Tonyalı’nın şahsında, emeği geçenlere teşekkür ediyor, Bolumuzun eğitimine ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum.”
“TÜRKİYE ÇOK GENÇ BİR NÜFUSA SAHİP”
Törende son konuşmayı yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kaliteli okulların sayısı arttıkça, eğitim sisteminin de çok daha iyi bir seviyeye ulaştığına değinerek, “Eğitim iyileştikçe, Türkiye güçleniyor. Eğitim her ülke için kritiktir ancak Türkiye için çok daha hayati bir rol üstleniyor. Zira Türkiye, çok büyük ve aynı zamanda çok genç bir nüfusa sahip. Nüfusumuzun yarısı 31 yaşın altındadır. Bu genç nüfus bizim en önemli zenginlik kaynağımızdır. Bizim zenginliğimiz insanımızdır, insanımızın zekası, kültürü ve bilgisidir. Bu nedenle Türkiye’nin en önemli gündemi eğitimdir, eğitim olmalıdır” diye konuştu.
“SIK TEKRAR EDEN VE DÜŞÜK BECERİLİ İŞLERİN NEREDEYSE TAMAMI ROBOTLAR ELİYLE YAPILACAK”
Dünyanın sürekli ve çok hızlı bir şekilde geliştiğini dile getiren Özlü, şöyle konuştu:“ Yaşanan değişimlere hazır olan ülkeler, geleceğin güçlü ve lider ülkeleri olacak. Bugün dünyada en çok konuşulan kavramların başında 4’üncü Sanayi Devrimi diye isimlendirilen süreç geliyor. Öyle görünüyor ki 2020’li yıllardan itibaren, kas gücü gerektiren, sık tekrar eden ve düşük becerili işlerin neredeyse tamamı robotlar eliyle yapılacak. İnsanlar ise daha çok yüksek beceri ve beyin gücü gerektiren işlere yoğunlaşacak. Eğitim sistemini bu sürecin ihtiyaçlarını gözeterek kurgulayan toplumlar, diğer toplumların önüne geçecek ve geleceğe yön verecek." değerlendirmesinde bulundu.
Gençlerin bilime ve teknolojiye olan ilgisinin artırılmasının önemine işaret edenBakan Özlü, ezbere dayalı bir eğitim anlayışının terk edilmesi gerektiğini bildirdi.
Çocuklara erken yaşlarda, kodlama ve programlama yetenekleri kazandırılması gerektiğine değinen Bakan Özlü, bu konularda sadece Milli Eğitim Bakanlığı ve özel okulların değil, aileler, STK’lar ve diğer kamu kurumlarının da elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının TÜBİTAK’ta bu konularla ilgili önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek şöyle devam etti:
“Okullarımızda kurulan bilim fuarlarını, bilim sergilerini destekliyoruz. Yine TÜBİTAK aracılığıyla şehirlerimizde devasa bilim merkezleri kurulmasını destekliyoruz. Bursa, Kocaeli, Konya, Elazığ ve Kayseri gibi illerimizde bilim merkezlerimiz faaliyete geçti. İnşallah diğer illerimizde de bu tür yapıları oluşturacağız. Ayrıca eğitim portalları, arayüzler ve deneme sürümleri oluşturarak, gençlerimizi kod ve program yazmaya teşvik etmemiz gerekiyor.
Türkiye, teknoloji kullanımında çok iyi bir noktada. Ancak bizim teknoloji kullanan değil teknoloji geliştiren bir ülke olmamız gerekiyor. Eğitim anlayışımızı da bu yönde revize etmemiz büyük önem taşıyor. Bir başka önemli husus da şudur; Özellikle ebeveynler olarak, bazen çocuklarımızın derslerdeki başarısına odaklanırken, onların psikolojik ve sosyal gelişmelerini ihmal edebiliyoruz. Oysa çocuklarımızın spor yapması veya bir sanata ilgi duyması, en az matematik veya coğrafya bilmesi kadar önem taşıyor. Unutmayalım ki eğitimin en önemli vazifesi, çocuklarımızın mutlu ve özgüven sahibi olmasıdır.”
Konuşmaların ardından okulun açılışı gerçekleştirildi. Okulda incelemelerde bulunan Bakan Özlü, öğrencilere kitap hediye etti ve okulla ilgili yetkililerden bilgi aldı.