D-100 Karayolu kenarında inşa edilen 14 katlı, 150 oda ve 230 yatak kapasiteli Hampton By Hilton Otel çok sayıda davetlinin katılımı ile açıldı.
Paşaköy Mahallesi'nde, D-100 Karayolu kenarında işadamı Necip Çarıkçı tarafından yaptırılan otelin açılış töreni yapıldı. 60 milyon TL'ye mal olan, 150 oda, 230 yatak kapasiteli otelin, Bolu turizminin gelişmesine katkı sağlaması bekleniyor. Açılışa Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Milletvekilleri Fehmi Küpçü ile Tanju Özcan, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Belediye Başkan Vekili Kazım Konak, AKP İl Başkanı Nurettin Doğanay ve çok sayıda davetli katıldı.
Dua okunmasının ardından kurdele kesimi ile otelin kongre salonunda davetlilere ikramlarda bulunuldu. Kurdele kesiminin ardından Çarıkcı Grup adına ilk konuşmayı yapan Necip Çarıkcı şu ifadelere yer verdi.
“Yüzde altmış beşi ormanlarla kaplı, dört mevsimi ayrı güzel, Tabiatın Kalbi Bolu; her geçen gün Turizm alanında hem ülkemizde hem yurt dışında en çok tercih edilen turizm merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Çarıkcı Gurup Yatırımı Olan 150 oda ve toplam 230 yatak kapasitesi ile 308 kişiye konaklama hizmeti sunan Hampton by Hilton hem Bolu hem de Batı Karadeniz Bölgesinin en yeni Internasyonal Otel işletmesi olup, Bolu ilinde bir ilki gerçekleştirerek uluslararası tanınırlığı en yüksek Otelcilik gurubu olan Hilton markasını Bolu’ya getirmiştir. Hizmete açmış olduğumuz otel tüm misafir kesimlerine hitap etmesi yanında özellikle Bolu ili ve yöreyi ziyaret eden iş adamları ve yerli yabancı turistlere geleneksel Bolu Mutfağı lezzetleri ve Anadolu misafirperverliğini Hilton kalitesi ile sunmak amacıyla tasarlanmıştır. Otele entegre olarak inşa edilen Pasha Kongre Merkezi bölgede eksikliği fazlaca hissedilen direk - kolon olmaksızın 1500 kişiye toplantı ve kongre hizmeti verecek bir yapıyı içermektedir. Ankara - İstanbul arasındaki ilk ve tek 1000 metre kare kullanım alanı olan Uluslararası Kongre Merkezi’dir.”
Çarıkcı’nın ardından kürsüye çıkan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş yapılan yatırımın öneminden bahsetti. Ateş konuşmasına şu şekilde devam etti, “İlimizi tanıtırken; sanayiden, tarımdan ve turizmden bahsedebiliriz. Bolu ilinde bahsedeceğimiz en büyük konu turizm. Turizm İl’i isek eğer, hedeflerimiz turizm ise özellikle ilimizin 8-9 binlerde olan yatak sayısını acilen 20bin yatak sayısına çıkarmamız gerekiyor. Bizim hedefimiz 2023 yılında bu hedefimizi gerçekleştirmek. Bu hedefimizi gerçekleştirirken de sağlıklı ve sıhhatli gitmek zorundayız. Bolu ili marka bir ildir ve markasına sahip çıkmak zorundadır. Marka olan bir ile marka olan bir oteli getirdiler.” ifadelerine yer verdi.
Belediye Başkan Vekili Kazım Konak, ‘Tabiatın Kalbi Bolu’ sloganını vurgulayarak başlayan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bolu, hepimizin de bildiği gibi gerek doğası, gerek konumu, gerekse insan yapısı ile Türkiye’de yaşanabilecek kentler arasında, her zaman ilk on arasında yer alan bir şehir. %65’i ormanlarla kaplı 200’ü aşkın göl ve göleti bulunan, dört mevsimin doyasıya yaşandığı bu muhteşem şehre, Bolu Belediyesi olarak bizler de bir isim verdik; ‘TABİATIN KALBİ BOLU’. Artık Bolu, bugününde ve geleceğinde, marka tescilini de yapmış olduğumuz bu isimle anılıyor ve anılacak.”
Bolu Milletvekili Tanju Özcan da konuşmasında İlimize yapılan bu yatırımın hayırlı olmasını dileyerek “ Bu otel Bolu da yabancı otel zinciri olarak da ilk zincir. Yabancı bir yatırımın, önemli bir markanın Bolu da bu işe girişmesi ileriye dönük olarak diğer yabancı yatırımlarında önünü açar diye ümit ediyorum.” dedi.
Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü ise Bolu’nun lokasyonunun öneminden bahsederken konuşmasına şu şekilde devam etti; “Bolunun %65i orman ve turizm ile ilgili insan keyfiyeti güzel olan bir belde. Sadece gölleri barajları ile değil, inanç anlamında, tarihi büyükleriyle ve inanç büyükleriyle de bir lokasyonda. Elbette ki ülkemiz güçlü olursa, ayakları yere basarsa, istikrara giden yolda bu tip yatırımların önü daha da açılmış olur. Bu anlamlı yatırım dolayısıyla ben Necip Çarıkçı başkana, yatırımcı aileye, gruba, ilgili markaya yürekten teşekkür ediyorum.”
“BOLU BÜYÜYEN TÜRKİYE’DEN NASİBİNİ ALIYOR”
Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin şunları söyledi; “Türkiye büyürken Bolu da bundan nasibini alıyor. Bolu da 15 yılda yakaladığı siyasi istikrar ile beraber hem yereldeki hizmetlerde hem de genel hizmetlerde büyümeye devam ediyor. Bolu da biz sanayi, tarım ve turizm sektörlerini eş zamanlı olarak büyütmeye devam ediyoruz. Bunların önünde turizm ayrı bir önem teşkil ediyor. Bolu’yu bilen, tanıyan, gelen herkesin ortak tespiti Bolu’nun cenabı Allah’ın vermiş olduğu bu nadide güzel memleketin turizm anlamında katma değerinin yükselmesi lazım. Bu anlamda da çalışmalarımız devam ediyor.”
Kürsüye son olarak çıkan Bolu Valisi Aydın Baruş, Hıdrellez Bayramını kutlayarak başladığı konuşmasına şunları dile getirdi;“Bolu sahip olduğu güzellikler anlamında Türkiye’nin incisi olan bir kent. Bolu’nun çok önemli bir özelliği var. Tarımı, turizmi ve sanayiyi dengeli götüren bir kent. Topraklarımızın %65i orman, %15i tarım arazisi. Bu açıdan baktığımızda tarım faaliyeti yürütebileceğimiz alanlarımız sınırlı. Ama bildiğiniz gibi beyaz et sektörü ile birlikte tarım sektöründe de Bolu katma değeri yükseltmiş bir il. İlimiz insanına çok değerli istihdam kaynakları sağlayan bir il. Bizim önümüzde açık olan en büyük alan turizm. Bu potansiyeli çok iyi değerlendirmek durumundayız. Gelecekte ilimizi gerektiği bir şekilde dış dünyaya tanıtıp hep birlikte, el birliği ile turizm alanında yeni yatırımlar ortaya koyabilirsek, ilimiz turizm de hak ettiği değeri mutlaka bulacaktır. Bugün açılışını yaptığımız kongre merkezi ve otel tam olarak işletmeye geçtiğinde 100 kişiye istihdam sağlayacak. Hizmet sektöründe ihtiyaçlarını Bolu esnafından Bolu ticaretinden sağlayacağı için esas katma değer burada belirecek” dedi.
Bolu Valisi Aydın Baruş, konuşmasının devamında Bolu’nun turizm durumunu rakamlarla açıkladı. Vali Baruş, Bolu’nun doğal güzelliklerinden dolayı ziyaretçi sayısının oldukça fazla olduğunu, ancak bu ziyaretçilerin ilimizde yeterince konaklamadığını vurguladı.
“540 BAĞIMSIZ BİRİMDE 2900 YATAK KAPASİTEMİZ VAR”
Vali Baruş, yaptığı konuşmada ilimizin şu anda ki konaklama verilerini aktararak; “İlimiz sadece doğal güzellikleriyle değil, termal kaynaklarıyla da çok önemli bir potansiyeli barındıran bir kent. Şuan da 8 termal tesisimiz var. Bunlarda 1300 yatak kapasitemiz mevcut. Bununla beraber Karacasu’da yapımı devam eden tesis ve Narven Termal Kasabasında yapımı planlanan 5 yıldızlı otelle birlikte yatak kapasitemizin yaklaşık 2.500 – 3.000 aralarına yükseleceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan ilimizde yoğun olarak termal amaçlı devre mülk tesislerinin yapımı devam ediyor. Şu anda 540 bağımsız birimde 2.900 yatak kapasitemiz vardır. 3.368 bin birim ve 17 bin 810 yataklı tesis proje inşaat aşamasındadır. Buradan baktığımızda önümüzdeki yıllarda sadece termal turizm anlamında Bolu’nun yatak kapasitesi 20 bini bulacaktır. Bu çok önemli bir rakamdır. Termal turizm alanında şimdiye kadar Bolu hak ettiği yeri bulamamıştır. Değerli iş adamlarımızın, değerli yatırımcılarımızın ilimizde devam ettirdiği yatırımlarla Türkiye’nin çok önemli uğrak noktalarından biri olacağız. Bunun yanında bildiğiniz gibi doğal güzelliklerimiz temaşa etmek için ülkemizin cennet köşelerinden biri olarak nitelendirdiğimiz Bolu’nun tabiat harikalarını ziyaret eden her yıl milyonun üzerinde ziyaretçilerimiz var. Biz bu ziyaretçilerimizi 105 tesisimizde ağırlıyoruz.” dedi.
“BOLU, 81 İL ARASINDA KONAKLAMA SAYISI BAKIMINDAN 19’UNCU SIRADA”
Vali Aydın Baruş; Bolu’nun konaklamadaki ülke sıralamasını da şu şekilde açıkladı: Bu tesislerimizde yaklaşık 7.700 yatak kapasitemiz vardır. Son olarak açılan bu 4 yıldızlı oteli saymıyoruz. Bununla birlikte bu rakamımız yükseldi. 22 turizm belgeli işletmemiz var. Bunlarda 3.358 yatak kapasitesi bir de 83 belediye tesisimizde de 4.172 yatak kapasitemiz var. İlimizde 3 tane 5 yıldızlı, 5 tane 4 yıldızlı, 4 adet 3 yıldızlı, 1 adet 2 yıldızlı olmak üzere bu 22 turizm işletme belgeli tesisimizde 2015 yılında 275 bin 513 ziyaretçi konaklamış. Bu ziyaretçilerimizin 39 bini yabancı, 336 bini yerli ziyaretçidir. Bu ziyaretçilerimizin ilimizde konaklama sayısı yerli olarak 421 bin, yabancı olarak 59 bin toplamda 480 bin civarındadır. Bolu ili Türkiye’nin 81 İl’i arasında konaklama sayısı bakımından 19’uncu sıradadır. Bunu ilimizin nüfus ölçeği ile birlikte değerlendirdiğimizde Bolu önemli bir turizm merkezi olduğu ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan Bolu’nun otellerindeki doluluk oranı 2015 yılında yüzde 47 civarındadır. Bu oranla 81 İl arasında 10. sıradadır. Bizim üstümüzde turizm potansiyeli yüksek iller var. Antalya, İzmir, Ankara İstanbul gibi ama yatak kapasitesini karşılaştırdığımızda Bolu’daki doluluk oranının önemli olduğunu söyleyebiliriz.”
“BOLU’DA Kİ ORTALAMA KONAKLAMA SÜRESİ 1,7 GÜN”
Vali Baruş, ilimizde konaklayan turist sayısının arttırılması gerektiğini ifade ederek, “Esas amacımız doluluk oranını artırarak ilimizin daha iyi iş yapmasını sağlamak olmalıdır. Bu gün açılışını yapmış olduğumuz tesis gibi kaliteli tesislerimiz olmalıdır. Bir diğer rakam da, Bolu’da ki ortalama kalış süresi 1,7 gün olarak belirlenmiştir. Bunu mutlaka arttırmamız gerekmektedir. Bu da hizmet kalitesindeki artış ile ve Bolu’nun güzelliklerini misafirlerimize seyrettirmek, gezdirmek ve onlara yönelik çok değişik aktiviteler uygulamak ile olacaktır. Bu anlamda da gerek otellerimiz, gerek turizm sektöründe faaliyet gösteren diğer işletmelerimizin acenteler ile ilgili çalışmaları çok önemlidir. Umarım ki önümüzde ki yıllarda bugün açılışını yaptığımız tesis ile birlikte yatak kapasitesi 10 bini geçen Bolu yakın zamanda 20 binlere ulaşır ve Türkiye turizmine önemli bir katkı sağlar. Yine kongre turizmi alanda Bolumuzun ilerde çok önemli bir değeri olacaktır. Şuan itibari ile yaklaşık 20 adet kamu tesisimizde ve otelimizde 8 bin 400 kişilik salonumuz vardır. Bu salon kendi başına sadece 1250 misafire konukluk yapabilecek bir kapasiteye sahiptir. Ben bu tesisin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.” şeklinde konuştu.